İşte televizyonun yıkıcı etkileri

Çorum’un ilk Aile Danışmanlığı Merkezi olan Fiza Aile Danışmanlığı, Ufuk Kreş ve Gündüz Bakımevi velilerine ‘Karakterin Şekillendiği Dönem 0-6 Yaş’ konulu seminer verdi. Kahvaltı ile başlayan seminerde konuşan Aile Danışmanı Firdevs Karaca Eren, 0-6 yaş döneminde çocukların gelişim özelliklerinde en sık karşılaşılan sorunlar ve ailelere düşen görevleri özetledi. Eren, konuşmasında şunlara değindi; “Okul öncesi dönem […]

Çorum’un ilk Aile Danışmanlığı Merkezi olan Fiza Aile Danışmanlığı, Ufuk Kreş ve Gündüz Bakımevi velilerine ‘Karakterin Şekillendiği Dönem 0-6 Yaş’ konulu seminer verdi.

Kahvaltı ile başlayan seminerde konuşan Aile Danışmanı Firdevs Karaca Eren, 0-6 yaş döneminde çocukların gelişim özelliklerinde en sık karşılaşılan sorunlar ve ailelere düşen görevleri özetledi.

Eren, konuşmasında şunlara değindi; “Okul öncesi dönem gelişmenin en hızlı olduğu çağdır ve bu dönem bizim için birçok riski beraberinde getirir. Eğer bu dönemde çocuğumuzda gözlemlediğimiz farklılık ve desteklenmesi/geliştirilmesi gereken noktaları doğru tespit edemezsek bu aksaklık onun tüm yaşamını olumsuz yönde etkileyecektir. Gelişimin dört temel alanından biri olan, bilişsel gelişimin en hızlı geliştiği bu çağda çocuğun oyunlar yolu ile kendini ifade etmesine izin verilmeli; ağırlık, konum, şekil vd. kavramları kazanması için çalışılmalıdır. Dil gelişiminin artarak devam ettiği dönemde ise, çocuğun ben merkezli davranışlarda bulunacağı göz önünde bulundurularak kendini ifade etmesi desteklenmeli ve duygu-düşüncelerini ifade yeteneğini geliştiren görsellerle uyaran zenginliği sağlanmalıdır. Özellikle televizyonun ,bilgisayarın sınırsız ve süresiz kullanımı çocuklarda dil gelişimini sekteye uğratmakta ve bunun sonucunda çocuklarda gecikmiş konuşma, artikülasyon bozukluğu vb. dil ve konuşma problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır” dedi.

‘Televizyonun Yararları!’

Eren, konuşmasında televizyonun yıkıcı etkilerini esprili bir dille anlatan “Televizyonun Yararları” konulu yazıyı anne babalar ve eğitimciler ile paylaşarak televizyonun yararlarını şu şekilde sıraladı;

Televizyon sayesinde çocuğunuz çok uslu durur yaramazlık yapmaz.

Evde bağırıp çağırmaz, hatta konuşmayı bile öğrenme gereği duymaz. Hiç hareket etmediği için istediğiniz kiloya hatta fazlasına çok kısa sürede kavuşur. Anne babanın sözünden hiç çıkmaz, çünkü hipnotize olmuş gibidir sizi duymaz. Ağzına ne verseniz yer, çünkü ağzı açık, gözü Pepe’yi izlemektedir. Koltuklarınız hiç eskimez, çünkü üstünde zıplamaz. Kötü arkadaşlar edinmez, çünkü bütün gün televizyon karşısında olduğundan arkadaşı yoktur. Bakıcı derdiniz yoktur, çünkü onu zaten tv büyütür. Kısaca çocuğunuz artık sizin çocuğunuz olmaz..!

Çocuklarda ahlak gelişimine de değinen Eren  “Ben-merkezli davranışlarına kızmak yerine ona empati kurmayı öğretin. Başkalarının duygularına karşı hassas olmalarına özen gösterin. Soyut kavramlar yerine somut bir dil kullanın. ‘Canı acır, ağlar’ gibi ifadeleri yeğleyin. Bu sayede diğer canlıların haklarına saygı duymayı ve paylaşmayı öğrenecektir” diye konuştu.

‘Hele bir okula başlasın düzelir!’

Konuşmasında çocuklarda uygulanan gelişim testlerine dikkat çeken Eren, özellikle okul öncesi dönemde farkına varma ve erken müdahale gerektiren durumları tespit etmek için çocukların gelişimlerinin düzenli takip edilmesinin önemini vurguladı.

Eren, şöyle devam etti;  “Anne-babaların düştüğü hatalardan birisi de ‘küçükken dayısı da böyleydi, halası geç konuştu, geç yürüdü, hele bir okula başlasın düzelir’ diye ertelenen/görmezden gelinen birçok problemin okul dönemi ile birlikte su yüzüne çıktığını görmekteyiz.Ancak okul döneminde bu sorunlara müdahale geç olmakla birlikte çok daha uzun ve yorucu bir süreç gerektirmektedir.. Bu nedenle çocuğunuzun gelişimi ilgili tereddüt yaşadığınız durumlarda mutlaka bir uzmana başvurun.”

Konuşmasının sonunda ailelerle bir farkındalık etkinliği gerçekleştiren Eren, ailelere sahneye alarak birlikte kâğıttan gemi yapma faaliyeti gerçekleştirdi. Müdahaleleri ile katılımcıları sınırlandırarak gemiyi onların yerine yaptı. Bu çalışma ile ailelere, anne baba olarak çocuklarımıza çoğu zaman sorumluluk vermekten kaçındığımızı, onların yerine bizim yapmayı tercih ettiğimizi ama bu sayede onların en temel gereksinimi olan özgüven duygusu ve yeteneklerini sınırladığımıza dikkat çekti.

Seminer,kurum müdürü Hülya Naltüzü’nün, Aile Danışmanı Firdevs Karaca Eren’e katkılarından dolayı teşekkür ederek,çiçek vermesi ile sona erdi.

Kaynak : http://www.habercim19.com/gundem/iste-televizyonun-yikici-etkileri-h10833.html

Düşüncelerinizi paylaşmak ister misiniz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir