‘Ailede sorunlar iletişimle çözülür’

Ailenin toplumun çekirdeği olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Muammer Cengil, “Huzurlu bir toplum, huzurlu ailelerle mümkün” dedi. Aile içi iletişim alanında yaşanan sorunlara değinen Hitit Üniversitesi İskilip Meslek Yüksek Okulu Müdürü Muammer Cengil, ebeveyn ve çocuklar arasındaki ilişkilerle ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu Rehberlik Servisi tarafından düzenlenen seminerde konuşan Yrd. Doç. […]

Ailenin toplumun çekirdeği olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Muammer Cengil, “Huzurlu bir toplum, huzurlu ailelerle mümkün” dedi.

Aile içi iletişim alanında yaşanan sorunlara değinen Hitit Üniversitesi İskilip Meslek Yüksek Okulu Müdürü Muammer Cengil, ebeveyn ve çocuklar arasındaki ilişkilerle ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu Rehberlik Servisi tarafından düzenlenen seminerde konuşan Yrd. Doç. Dr. Cengil, “Ailede sorunlar iletişimle çözülür”dedi.

 

Emretme, yönetme, uyarma, tehdit etme (gözdağı verme), tartışma, yargılama, eleştirme, suçlama, alaya alma, ad takma, gülünç duruma düşürme, öğüt, ahlak dersi ve vaaz verme gibi yaklaşımların çocukla anne-baba iletişimini engellediğini anlatan Cengil, çözüm getirme, mantık yoluyla inandırma, övme, görüşüne katılma, tahlil etme, teşhis ve tanı koyma, güven verme, teskin ve teselli etme, inceleme, araştırma, soruşturma gibi konulara da değindi.

Sinevizyon gösterisi eşliğindeki sunumunda konuyla ilgili örnekler veren Cengil, sağlıklı ebeveyn-çocuk ilişkileri için şu önerilerde bulundu:

“Çocuğunuza zaman ayırın. Çünkü çocuğunuzla geçirdiğiniz zaman, asla boşa geçmiş zaman değildir.

Çocuğu sevmek, ona bolca ve pahalı oyuncak almak değil, onunla ortak faaliyetleri paylaşmak, ona zaman ayırmak, onunla oyun oynamaktır. Çocuğu sevmek, sözle sevgiyi ifade etmenin ötesinde, eylemle bu duyguyu ona yaşatmaktır.

Çocuğunuzla birlikte olduğunuz zaman tüm dikkatinizi ona yoğunlaştırın. Bu nedenle de, başka bir işle meşgulken değil, kendinizi rahat hissettiğinizde çocuğunuzla ilgilenerek, anne ya da baba olmanın keyfini çıkarın.

Aşağılamak, suçlamak, çocuk adına karar vermek yerine, çocuğu dinleyin. Dinlendiğini düşünen çocuk kabul edildiğini, dolayısıyla sevildiğini düşünür.

Göz kontağı kurarak, gülümseyerek kabul belirtisini beden diliyle pekiştirin. Böylelikle çocuk ‘kişiliğine saygı duyulduğunu’ düşünerek iletişimini sürdürür.

Anne ve babasının kendisini dinlediğini gören çocuk duygularını ifade etme olanağı bulur. Aldığı tepkilerle ‘anlaşıldım’ duygusunu yaşar. Böylelikle rahatlar.

Çocuğunuza karşı davranışlarınızda tutarlı olun. Kendi içinizde çelişkili davranışlarda bulunmanız ya da anne ve babanın birbiriyle çelişen biçimde davranması, çocuğu ‘doğruyu bulma’ konusunda zorlar.

 

Çocuğunuzu başka çocuklarla karşılaştırmayın. Çocuk, anne babası tarafından önemsenmek, değerli bir insan olarak kabul edilmek ihtiyacındadır. Onun diğer çocuklarla karşılaştırılması, kendini değerli bir insan olarak görmesini engeller. Çocuğun kendine özgü, bağımsız bir birey olarak kabul edilmesi, ruh sağlığının temelini oluşturur.”

Kardeşler arası kıskançlık, çalışan annelerin çocuklarıyla ilişkileri ve ebeveyn çocuk ilişkilerinde anne-baba tutumları konularına da değinen Yrd. Doç. Dr. Cengil, konuşmasının sonunda Fiza Özel Eğitim ve Aile Danışmanlığı bürosunun hazırladığı Gaziantepli Molla Kutlu’nun hayat hikâyesini anlattı.

 

Duygusal anların yaşandığı sunumun ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Cengil, aile bireylerinin her ne olursa olsun birbirlerine sevgiyle bağlanmaları gerektiğini vurguladı.

Kaynak : http://www.corumhakimiyet.net/Detay/31431/-AILEDE-SORUNLAR-ILETISIMLE-COZULUR-.aspx#.WUOOeO3yjIU

 

Düşüncelerinizi paylaşmak ister misiniz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir